
وب اپلیکیشن پیش رونده (PWA)
وب اپلیکیشنهای پیش رونده درواقع سایتهایی هستند که قابلیتهای نرم افزارهای تحت وب را دارند.
مهمترین مزیت وب اپلیکیشن های پیش رونده این است که تجربه کاربری بالایی دارند و به همین خاطر برای کاربران بسیار رضایتبخش هستند. به عبارتی میتوان گفت تلفیقی از یک نرمافزار تحت وب و یک وب سایت، PWA را به وجود میآورد که هم قابلیتهای مثبت یک اپلیکشن را دارد هم مزیتهای وب سایت را.
تمام کلاینتهای ایمیل تحت وب، خردهفروشیهای آنلاین و وبسایتهای ویکی که در مرورگرها اجرا میشوند، به نوعی یک اپلیکیشن وب محسوب میشوند. اپلیکیشنهای تحت وب در ابتدا در بستر دسکتاپ شکل گرفتند؛ اما با آغاز عصر گوشیهای هوشمند و غلبهی پلتفرم موبایل بر دسکتاپ، اپلیکیشنهای موبایل به رشد و محبوبیت فزایندهای دست یافتند.
یک PWA از جدیدترین فناوریها و تکنیکهای وب اپلیکیشنها و اپلیکیشنهای موبایل به صورت ترکیبی سود میبرد. PWA در واقع یک وب اپلیکیشن است که میتواند همانند یک اپلیکیشن بومی موبایل عمل کند و روی گوشیهای هوشمند اجرا شود. کار کردن با یک وب اپلیکیشن پیشرونده دقیقا همانند کار کردن با یک اپ موبایل است و در سمت کاربر، هیچ تفاوت و تغییری مشاهده نمیشود.فناوریهای مدرن توسعه وبسایتها و پیشرفتهای اخیر در مرورگرهای وب، سرویس ورکرها، کشها و رابطهای برنامهنویسی نرمافزار (API) به توسعهدهندهها اجازه داده است وب اپلیکیشنهایی بنویسند که مانند اپ موبایل روی دستگاههای همراه اجرا شده و امکان افزوده شدن به صفحه خانگی سیستمعاملهای موبایل را داشته باشند. افزون بر این، بتوانند به طور آفلاین مورد استفاده قرار گرفته و ارسال اعلان (Push Notifications) داشته باشند.
امروزه وب اپلیکیشن های پیش رونده PWA-Progressive Web Apps بسیار همه گیر شده اند و مدام از آنها صحبت به میان می آید. دلیل اصلی این موضوع کاربردپذیری (سهولت در استفاده) و تجربه کاربری منحصر به فرد این نرم افزارها می باشد.
وب اپلیکیشن های پیش رونده یا Progressive Web Apps (PWA) در حال تغییر آینده اپلیکیشن های موبایل هستند.
به زبان سادهتر، نرم افزارهای پیش رونده یک وبسایت هستند که با استفاده از یک مرورگر مثل گوگل کروم وارد آن میشوید. شما با یک اپلیکیشن سر و کار دارید که همهی تعاملات یک نرم افزار معمولی و بومی را خواهد داشت. بعد از ورود از شما پرسیده خواهد شد که آیا قصد دارید یک آیکون از آن را به گوشی خود اضافه کنید یا نه؟ پس از انجام این کار کافیست روی آیکون اضافه شده در گوشی خود بزنید تا مانند یک اپلیکیشن و بدون ورود به مرورگر از آن استفاده کنید.
ویژگیهای وب اپلیکیشن پیش رونده :
همانطور که گفتیم، وب اپلیکیشنهای پیش رونده تمام نکات مثبت اپلیکیشنها و وب سایتها را با هم دارند.مهمترین ویژگی مثبت آنها هم، این است که بسیار mobile user's friendly هستند. بر اساس آنالیز ها مشخص شده است که ۷۰ درصد کاربران با استفاده از گوشی های موبایل به اینترنت متصل میشوند و از وب سایتها و نرمافزار های کاربردی آنلاین استفاده می کنند، پس مهم است وب یا نرمافزاری که تولید میشود در گوشی های موبایل به خوبی کار کند.
همین الان کمی فکر کنید و ببینید با استفاده از گوشی موبایل خود بیشتر از چه برنامههای آنلاینی استفاده میکنید؟ احتمالاً شما هم مانند بسیاری دیگر از دو نرمافزار شبکه اجتماعی (مانند اینستاگرام و تلگرام) بیشتر از بقیه استفاده میکنید و اگر لازم باشد به برنامه آنلاین دیگری مراجعه کنید احتمالاً آن سرویس یا برنامه تحت وب است که باید به کمک مرورگر آن را باز کنید.
حالا همه اینها را در ذهن داشته باشید، تا بررسی کنیم چرا وب اپلیکشنهای پیش رونده، کارآمد هستند.PWA ها هم در گوشیها خوب جواب می دهند، هم اینکه تنها لازم است یک بار کاربر یک وب اپلیکیشن پیش رونده را در گوشی خود باز کند، بعد به صورت آفلاین هم میتواند تا حدودی از امکانات آن استفاده کند.
نیاز به وجود اپیلیکیشن های پیشرونده :
نتایج یک تحقیق نشان میدهد که کاربران معمولی تقریبا ۸۰ درصد از زمان خود را صرف استفاده از تنها ۳ اپلیکیشن میکنند. برای مثال، اکثر افراد معمولا از یک اپلیکیشن پیامرسان ، یک مرورگر و یک اپلیکیشن شبکههای اجتماعی بیش از دیگر اپها استفاده میکنند. دیگر اپلیکیشنها نیز اکثر اوقات بلااستفاده باقی میمانند و تنها حافظهی رم و حافظهی داخلی گوشی را بیجهت مصرف و اشغال میکنند. علاوه بر این، هزینهی توسعهی یک اپلیکیشن در مقایسه با ساخت یک وبسایت برای ارائهی همان سرویس، معمولا ۱۰ برابر بیشتر است. همچنین، در صورتی که توسعهدهنده قصد توسعه و حفظ بیس کد (پایگاه کد) مجزا برای پلتفرمهای مختلف نظیر اندروید، آیاواس و وب را داشته باشد، این هزینهها بیش از پیش افزایش خواهد یافت.
همچنین، استفاده از اپلیکیشنهای بومی موبایل، تجربهای آنی برای کاربران به همراه ندارد. یک کاربر برای استفاده از اپلیکیشن بومی دلخواه خود، در ابتدا باید به جستجوی آن در فروشگاه اپلیکیشن بپردازد، آن را دانلود، نصب و در نهایت اجرا کند. زمانبر بودن این مراحل موجب میشود که برخی کاربران در نیمههای راه از خیر نصب این اپلیکیشنها بگذرند. در طرف مقابل، هنگامی که کاربر با یک وب اپلیکیشن پیش رونده مواجه میشود، میتواند بدون طی کردن مراحل غیرضروری دانلود و نصب و تنها با مراجعه به یک نشانی وب بلافاصله استفاده از آن را آغاز کند.
با این وجود، اپلیکیشنهای بومی نیز مزایای غیرقابل انکاری دارند. اپلیکیشنهای موبایلی که مجهز به اعلانها برای اطلاعرسانی به کاربر هستند، ۳ برابر بیش از دیگر همتایان غیربرخوردار از این ویژگی نگهداری میشوند و همچنین ۳ برابر احتمال بیشتری وجود دارد که کاربر به جای وبسایت، به یک اپلیکیشن مراجعه کند. علاوه بر این، اپلیکیشن موبایلی که از طراحی مناسبی بهره میگیرد، دادهی کمتری مصرف میکند و به دلیل استقرار برخی از منابع خود روی دستگاه، سرعت بیشتری نیز دارد.
با این حال، یک وب اپلیکیشن پیش رونده نیز از برخی از مهمترین خصوصیات یک اپلیکیشن موبایل برخوردار است و این موضوع موجب میشود که عملکرد کاربر فارغ از دردسرهای نگهداری یک اپلیکیشن موبایل بهبود یابد.
وب اپلیکیشنهای پیشرونده و ویژگیهای اپلیکیشنهای موبایل :
غالب ویژگیهایی که در اپلیکیشنهای موبایل سراغ داریم یا کاربران از آنها استفاده میکنند؛ در فناوری PWA و وب اپلیکیشنهای پیشرونده نیز دیده میشوند.
همانطور که از نامشان مشخص است؛ در هر دستگاه و سیستمعاملی قابل استفاده هستند. در هر مرورگر وب و پلتفرمی باز شده و هیچ محدودیت سیستمعاملی ندارند. حتی اهمیت ندارد سیستمعامل و مرورگر وب روی موبایل یا دسکتاپ است.
ظاهری شبیه به اپلیکیشنهای موبایل دارند. از رابط، طراحی و گرافیک مشابهی سود برده و کاربران میتوانند در آنها جستوجو کرده، اعلان دریافت و آنها را نصب کنید. یک PWA را میتوان همانند اپلیکیشن بومی موبایل روی اندروید یا iOS نصب و آیکون آن را در صفحه خانگی قرار داد. بعد، تنها با لمس این آیکون وارد محیطی شبیه به اپلیکیشن موبایل شده درحالیکه دارید از یک وب اپلیکیشن استفاده میکنید.
جالب است بدانید وب اپلیکیشنهای پیشرونده هیچگاه نیاز به بهروزرسانی ندارند. ویژگی سرویس ورکر استفاده شده در آنها باعث میشود همیشه به آخرین نسخه بهروز باشند. اگر یک کاربر به اینترنت متصل باشد؛ محتوای جدید نمایش داده شده و در دسترس کاربر است. البته، بینیاز از اینترنت هم کار میکنند و همیشه نباید به اینترنت متصل باشند. همانند اپلیکیشنهای بومی موبایل امن و انعطافپذیر هستند؛ از پروتکل HTTPS استفاده میکنند و قابلیت لینکدهی دارند.
طراحی سایت با تکنولوژی PWA:
تکنولوژی جدید وب اپلیکیشن پیش رونده (Progressive Web Application)، تحولی عظیم در نمایش سایت روی دستگاه های موبایل ایجاد کرده است، و بهترین قابلیت های اپلیکیشن های بومی (native) موبایل را با بهترین قابلیت های سایت در هم آمیخته است. در واقع، وب اپلیکیشن ها خود را با دستگاه هوشمند یا مرورگری که از آن ها استفاده می شوند، تطبیق می دهند.
هنگامی که برای اولین بار وبسایت به طور کامل در دستگاه موبایل کاربر لود شد، یک نسخه از سایت در موبایل کاربر ذخیره می شود، و میتواند بلافاصله از آن استفاده کند. به این منظور حتی مواقعی که کاربر به اینترنت متصل نیست، سایت در دسترس کاربر قرار خواهد داشت. همچنین بعد از دریافت نسخه در موبایل کاربر، صاحبان وب سایت از طریق Push notification می توانند برای آن کاربر پیام ارسال کنند.
آمار ها نشان میدهد، بیشترین کاربران از طریق تلفن همراه وارد وبسایتها می شوند، در نتیجه میتوان برای ارتقای رتبه سایت ها و افزایش درآمد کسب و کارها، با استفاده از PWA وبسایت ها را به برنامه های موبایل متصل کرد.
تفاوت وب اپلیکیشن های پیش رونده یا PWA با وبسایت های واکنش گرا :
در واقع وب اپلیکیشن های پیش رونده(PWA) ترکیبی از اپلیکیشن های بومی و وبسایت هستند، وب اپلیکیشن های پیش رونده سریع تر از وبسایت ها هستند. بر اساس آمار به دست آمده اگر زمان بارگذاری وبسایت طولانی شود کاربران صفحه را ترک خواهند کرد. اما این نوع اپلیکیشن ها به سرعت اجرا می شوند و اطلاعات جدید نیز در پس زمینه اپلیکیشن به روز می شوند و کاربران نیاز ندارد برای مشاهده به روز ترین اطلاعات منتظر بماند. این نوع از اپلیکیشن ها نسبت به وبسایت ها بسیار پویا تر عمل میکنند، حتی امکان ارسال اعلان(پوش نوتیفیکیشن) نیز همانند اپلیکیشن های بومی وجود دارد.
سرویسهای مشهوری که از این تکنولوژی استفاده میکنند :
از آنجایی که کار با نرم افزارهای پیش رونده بسیار ساده است برخی از سرویسهای مشهور و محبوب از آن استفاده میکنند. از این بین یکی از قدیمیترین سرویسها توییتر است که میتوانید برای دسترسی به آن با رفتن به آدرس mobile.twitter.com به آن دسترسی داشته باشید.
اوبر، لیفت، پینترست و بازیهای بریک لاک و گارتیک نمونههایی از PWA هستند که در حال حاضر فعالیت دارند. برای مشاهدهی لیست کامل PWA ها میتوانید به وبسایت appscope مراجعه کنید. لازم به ذکر است که نرم افزارهای ایرانی زیادی هم در حال حاضر به سراغ توسعهی PWA رفتهاند. به عنوان مثال شما میتوانید با استفاده از گوگل کروم وارد وبسایتهایی نظیر دیجی کالا، اسنپ، تپسی و لنز ایرانسل شوید و سپس بدون دانلود اپلیکیشن از آنها استفاده کنید.
برای دسترسی سریعتر به این نرم افزارها کافیست لینکهای یاد شده را در مرورگر گوگل کروم اجرا کرده و سپس با رفتن به منو گزینهی Add to Home screen را بزنید. با این کار آیکون وب اپلیکیشنهای پیش رونده به صفحهی اصلی خواهد آمد و میتوانید به راحتی از آنها بهرهمند شوید.
وب اپلیکیشن های پیش، رونده بهترین انتخاب :
برای اینکه بتوانیم پاسخ این سؤال را دقیقتر بررسی کنیم، بهتر است اپلیکیشنهای آنلاین و نرم افزارهای تحت وب را با وب اپلیکیشنهای پیش رونده مقایسه کنیم. اگر تا به حال با اپلیکیشنهای آنلاین مانند اینستاگرام و... کار کرده باشید، متوجه شدهاید که در صورت قطع اینترنت یا کند شدن سرعت آن، تقریباً نرمافزار از کار می افتد، برای نرم افزارهای تحت وب هم این موضوع صدق میکند و به محض اینکه دسترسی به اینترنت را از دست بدهید، دیگر نمیتوانید از هیچ کدام از این برنامهها استفاده کنید ولی در مقابل وب اپلیکیشنهای پیش رونده، همانطور که گفتیم خصوصیاتی دارند که کند بودن اینترنت یا حتی قطع شدن کامل آن تأثیر چندانی روی عملکرد و سرویس دهی نخواهد داشت.
غیر از این مورد، مورد دیگری هم وجود دارد که وب اپلیکیشنهای پیش رونده را پر طرفدار کرده است، برای استفاده از PWAها، لازم نیست برنامه را جستجو کرده و بعد منتظر نصب (install) آن باشید.
برنامه نویسان هم طرفدار PWA ها هستند، چون لازم نیست برای هر دو سیستم عامل اندروید و ios برنامه بنویسند. درباره عدم نیاز به پلت فرم هم که صحبت کردیم.
چگونه وب اپلیکیشنهای پیشرونده و حل مشکل کاربران iOS :
همانطور که اطلاع دارید؛ چندی پیش شرکت اپل تعداد زیادی اپلیکیشن ایرانی iOS را در اپاستور مسدود و دسترسی کاربران به آنها را قطع کرد. برخی از این اپلیکیشنها بسیار پرکاربرد و پرطرفدار بودند و کاربران روزانه نیاز به اجرا و استفاده از آنها هستند.
مانند اپهای «ایرانسل من» و «لنز» که هزاران کاربر در طول روز آنها را روی دستگاههای همراه خود اجرا میکنند.
اعمال سیاستهای جدید اپل در قبال اپهای ایرانی باعث از دسترس خارج شدن اپهای شرکت ایرانسل هم شد. اما این اپراتور سریعا به فکر استفاده از راهکارهای جایگزین افتاد که در این میان فناوری PWA بهترین و مناسبترین راهحل برای کاربران آیاواس بود.
لذا، ایرانسل اپلیکیشنهای «ایرانسل من»، «لنز» و حتی اپلیکیشنهای بانکی یا اسنپ و تپسی هم قادر هستند تا به صورت وب اپلیکیشن پیشرونده را پیادهسازی کرده تا همه کاربران و مشترکان به اپهای دلخواه خود دسترسی داشته و فارغ از سیستمعامل و پلتفرم از آنها استفاده کنند.
مزایا PWA برای سایت :
تحقیقات نشان می دهد که وب اپلیکیشن شدن سایت ها، مزایای متعددی را برای شرکت ها به همراه دارد:
68 درصد افزایش ترافیک تلفن همراه
بهبود چشمگیر سرعت سایت
52 درصد افزایش نرخ تبدیل
78 درصد افزایش تعداد بازدید های سایت
137 درصد افزایش در مشارکت و تعامل کاربران
133 درصد افزایش در page views
42 درصد کاهش نرخ پرش (بانس ریت) سایت
نکات مثبت وب اپلیکیشنهای پیش رونده :
امکان ارسال نوتیفیکیشن برای کاربران.
قابلیت ایندکس شدن توسط گوگل: یعنی وب اپلیکیشنهای پیش رونده، به رتبه دهی سایت کمک میکنند.
امکان دسترسی آفلاین.
تجربه کاربری بالا.
امکان پشتیبانی از https که امنیت آنها را تضمین میکند.
دسترسی به هر کدام صفحات اپلیکیشن.
امکان ایجاد میانبر (shortcut) روی صفحه اصلی گوشی.
قابلیت ریسپانسیو بودن وب اپلیکیشنهای پیش رونده که امکان نمایش آنها را روی دستگاهها با ابعاد مختلف ایجاد میکند.